Амэрыканскі Трэнтан сёньня бадай што можна назваць пабрацімам беларускай Горадні. Гэты горад са 100-тысячным насельніцтвам амаль у два разы саступае Горадні па колькасьці жыхароў, але шмат каго з гарадзенцаў ён вабіць чамусьці больш. Менавіта ў Трэнтане сёньня жыве шмат эмігрантаў з Горадні і Гарадзеншчыны. Новым эмігрантам дапамагаюць старэйшыя, хто прыехалі туды раней. Такім шляхам трапіла ў Трэнтан былая менская студэнтка, родам з Горадні, Ірына.
(Ірына: )”Сябра майго таты жыве тут ужо 8 гадоў, ён сустрэў мяне ў Нью-Ёрку, і я прыехала сюды. Калі я прыехала, я думала, што буду размаўляць толькі на ангельскай мове. Сябра майго бацькі пазнаёміў мяне зь іншымі людзьмі зь Беларусі і калі я спытала, адкуль яны, аказалася, што вельмі шмат людзей з Горадні”.
(Сурмач: )”І пераважна моладзь?”
(Ірына: )”Моладзь, якая прыехала нядаўна, і ёсьць старэйшыя людзі. Ёсьць такія, што працуюць часова, яны прыяжджаюць на заробкі, і праз 2-3 гады вяртаюцца дахаты”.
(Сурмач: ) “Кажуць, што там нават ёсьць цэлая вуліца беларуская, гэта сапраўды так?”
(Ірына: ) “Так, на вуліцы, дзе я жыву і на суседняй, калі ідзеш і бачыш белых людзей, яны альбо з Польшчы, або з Горадні. Калі пытаесься, адкуль яны, і яны кажуць,
што зь Беларусі, дык я адразу кажу, што, пэўна, з Горадні. Людзі, якія тут жывуць даўно – 8 ці 10 гадоў, яны заўсёды (я ўспамінаю калі і я прыехала) пытаюцца:
"А хто-небудзь у Горадні яшчэ застаўся?"(Сурмач: )
“Так што Горадня перасяляецца ў Трэнтан?” (Ірына: ) “Так, і ў ваколіцы Трэнтана”.
http://www.svaboda.org/articlesprograms/diaspora/2005/9/92D5C670-8D92-41FD-AB41-0BFB0DDCE0FB.html